Fejlesztőkörnyezetek

Czirkos Zoltán · 2023.06.16.

Az ajánlott, ingyenesen letölthető fejlesztőkörnyezetek listája. Néhány szó a Code::Blocks telepítéséről.

A tárgyaink a szabványos C nyelvet tanítják. Ezért a gyakorláshoz és a házi feladatokhoz elkészítéséhez tetszőleges C fordító használható, amely megfelel az ISO C99 szabvány specifikációinak.

1. Code::Blocks

A tárgyban ajánlott fejlesztőkörnyezet a Code::Blocks, amely ide kattintva tölthető le. Legalább a 17.12-es verzió szükséges, de javasolt a 20.03-as. Akik Windowst használnak, olyan fájlt kell letölteniük, aminek a nevében szerepel a mingw! (A legfelső változat nem jó, nem tartalmaz fordítóprogramot.)

Windows-hoz

Fontos
beállítások!

Vírusirtók. A fordítóprogram .exe fájlokat hoz létre, a nyomkövető pedig a programok működésébe futás közben beleavatkozik. Ennek némelyik túlbuzgó vírusirtó nem örül; pl. az Avast és a Comodo ismerten nem. Előfordulhat, hogy a fejlesztőkörnyezet helyes működéséhez a fejlesztőkörnyezetet és az egyes segédprogramjait az engedélyezett program listájára kell tenni.

Fordítási opciók A fejlesztőkörnyezetben be kell állítani a megfelelő fordítási ellenőrzéseket. Ez a Settings/Compiler menüpont alatt lehetséges, az Other compiler options fület kiválasztva. Ide írjuk be a -Wall és -Werror kapcsolókat. (Előbbi jelölőnégyzettel is megadható, de utóbbi csak így.) Ezek vannak beállítva a HSzK gépein is, és így kell leforduljon a házi feladat is. Lásd az ábrát.

A nyomkövető beállítása

Betűtípusok. Kíméld a szemed, állítsd át az alapértelmezett betűtípust is! Ezt a Settings/Editor menüpont alatt tudod megtenni. Az ajánlott betűtípusok Windowson a Consolas és a Lucida Console. A Courier New lényegében alkalmatlan programozásra, mert alig van benne különbség a kerek és a kapcsos zárójel karakterek között.

Betűtípus átállítása

A nyomkövető beállítása. Egyes verziókban előfordul, hogy a nyomkövető programot nem találja meg a fejlesztőkörnyezet. Ez a Settings/Debugger menüpont alatt látszik, bal oldalt a GDB/Default fület kiválasztva. Ha ezek után az „Executable path” mező üres vagy piros, akkor a C:\Program Files\CodeBlocks\MinGW\bin\gdb32.exe programot kell beállítani ott, a ... gombra kattintva. Lásd az ábrát.

A nyomkövető beállítása

2. Egyéb környezetek

  • JetBrains CLion – oktatók és hallgatók számára ingyenes.
  • Geany – kicsi, gyors, programozást támogató szövegszerkesztő. Linuxhoz ajánljuk.
  • codepad – ha nincs nálad fordító. Online lefordítja és lefuttatja a begépelt programot. Nem komoly használatra!
  • cdecl.org – C deklarációkat magyaráz el, és alkot meg angolul beírt leírás alapján.